HTK01 tematika

A kurzus célja

A HTK01 kurzus célja, hogy a konnektivizmus névvel fémjelezett tanuláselméletet ismertté tegye Magyarországon.

Hogyan használhatjuk fel az internet lehetőségeit arra, hogy nagyságrendekkel hatékonyabban tanuljunk, kutassunk és megnyilvánuljunk? Mi a hálózat-alapú tanulás? Milyen kollaborációs eszközök révén formálhatjuk a tudásanyagunkat?

A htk01 hat héten át tartó kurzus, mely a hálózatelméletek oktatásban és tanulásban való alkalmazásáról kínál egy egységes keretet. Arra keressük a választ, hogy miként valósítható meg a digitalizált világunkban az a tanulóközpontú szemlélet , melyet Carl Rogers, George Siemens és Stephen Downes nevei fémjeleznek. A kurzus abban nyújt segítséget nekem és neked, amennyiben részt veszel benne , hogy mind technológiailag, mind módszertanilag megértsük és használjuk a konnektivizmus eszköztárát.

A kurzus menete

Minden hét elején közzé tesszük a hét témájával kapcsolatos ajánlott cikkeket, forrásanyagokat. Kiemelt és ajánlott feladatokat teszünk közzé, megfogalmazzuk a központi kérdéseket, melyek mentén körül kívánjuk járni a témát.

Blog: hipotézis-bejegyzés és összegző-bejegyzés

A résztvevők heti két blogbejegyzés formájában reagálnak a témára: a hét elején egyfajta hipotézisként megfogalmazzák az álláspontjukat, asszociációikat, elvárásaikat. A hét második felére a kezdeti álláspont az olvasmányok és társalgások hatására újabb szempontokkal egészül ki, melyet egy összegző blogbejegyzésben tesznek közzé. Fontos, hogy a blogbejegyzések személyes tapasztalatokra építve jöjjenek létre. Nem tudományos publikáció, hanem személyes benyomás közlése.

Előkészítő feladatok

 1. Szakmai blog. Hozzál létre egy szakmai blogot, ha eddig még nem tetted meg. Érdemes a magyar szolgáltatók közül keresni egy szimpatikusat, ha magyar nyelven kívánsz írni. Az írás révén tanulsz: a cél nem az, hogy tömegek olvassák az elmélkedéseidet, hanem az, hogy legyen egy kényszerítő erő, melynek engedelmeskedve szavakba kényszeríted gondolataidat.
 2. RSS olvasó. Ha még nem használsz RSS olvasót, akkor eljött az idő, hogy megbarátkozz valamelyikkel.
 3. Twitter. Regisztrálj a Twitteren, ha még nem tetted meg. Ajánlott profilok: #ohtk01 #kulcsi #tanarurkerem
 4. Gondolattérkép. Töltsd le a Cmap programot és/vagy próbáld ki a freemind szolgáltatást. Készítsd el a Hogyan tanulok? c. fogalomtérképet.
 5. Online avatár. Töltsd ki a google profiladataidat. Elsősorban a szakmai énedre helyezd a hangsúlyt, készítsd el az online avatárodat. Ugyanezt tedd meg a Twitter (Facebook, LinkedIN stb.) profilbeállításaidnál is.
 6. Alapozó. Készülj fel arra, hogy az adott hat hétben nagyon sok olvasni- és írnivalód lesz! Ha teheted, vásárold meg az ajánlott könyveket, nem fogsz csalódni bennük!

1. Mi a konnektivizmus?

Időtartam: 2010. február 1. - 2010. február 7

Fókusz:
A konnektivizmus tanuláselmélet általános felvezetése. Alapfogalmak, kérdések tisztázása.

Témafelvezető: Mi a konnetkivizmus? – kulcsi & pp felvezető prezentációja (videó formátumban is elérhető: http://www.ustream.tv/recorded/4372078)

Kérdések

Kiemelt irodalom

Kapcsolódó forrásanyagok

Kiemelt feladatok:

További feladatok

Események

2. Hálózati tudásépítés

Időtartam: 2010. február 7. - 2010. február 14

Témafelvezető: webinárium

Fókusz: Fogalomtérképek használata. Ezen a héten a fogalomtérképek tanulásban és oktatásban való használatáról fogunk beszélgetni. Ha még nem készítettél fogalomtérképet, eljött az idő, hogy kipróbáld. Ha már próbáltad, eljött az idő, hogy elmélyülj benne. Ha gyakorlott fogalomtérkép készítő vagy, oszd meg velünk a tapasztalataidat, hogy jó gyakorlatot tudjunk kialakítani mind az egyéni tudásszervezés terén, mind pedig a tanulókkal való munkában.

Kérdések

Kiemelt irodalom

Kapcsolódó forrásanyagok

Kiemelt feladatok:

További feladatok

Események

3. Hálózatok tulajdonságai

Időtartam: 2010. február 15. - 2010. február 21
Fókusz:
Skálafüggetlenség, kisvilágiság, egymásbaágyazottság, gyengén kapcsoltság.
Ezen a héten a hálózatok négy jellemzőjét fogjuk górcső alá venni:

Témafelvezető: http://www.ustream.tv/recorded/4744229
Mindmap: Hálózatok tulajdonságai
Kérdések

Kiemelt irodalom

Feladatok

Meghívott szakértő: Ollé János.

Kapcsolódó irodalom a témába való elmélyüléshez:

4. Netokrácia

Időtartam: 2010. február 22. - 2010. február 29.
Címkék: XYZ generáció, digitális nemzedék, cyberpunk, információs-társadalom, érinthetetlenek.
Fókusz: Ezen a héten azzal a korszellemmel fogunk foglalkozni, melyben a konnektivizmus körvonalazódik.
Témafelvezető: ma délben (12 órakor) közvetítjük a htk01 csatornán: http://www.ustream.tv/channel/htk01
Kérdések

Kiemelt irodalom

Kapcsolódó irodalom:

Feladatok

 1. Regisztrálj a Wikipedia magyar oldalán, és vegyél részt a konnektivizmussal kapcsolatos szócikkek megírásában: konnektivizmus, hálózati tanulás, delicious, RSS olvasó, skálafüggetlenség, kisvilágiság, gyengén kapcsoltság, egymásbaágyazottság, netokrácia, digitális nemzedék, stb.
 2. Írjuk meg közösen az első magyar nyelvű konnektivizmusról szóló e-bookot! (múlt heti feladat újratöltve). Akinek nem küldtem szerkesztési jogot, megkérem, hogy jelezze! https://docs.google.com/Doc?docid=0AdITJ-QcWlp7ZGhoemp6ZGZfMjNmcngya2ZmaA&hl=en_GB
 3. Készíts egy fogalomtérképet az eheti témáról, és publikáld a blogodon!

Szerdai szeminárium: Kerekasztal beszélgetés az MTA szervezésében. A beszélgetés résztvevői: Nahalka István, Bessenyei István, Kaszai Pál, Komenczi Bertalan, Kulcsár Zsolt. Moderátor Tóth Péter. A beszélgetést (amennyiben a körülmények lehetővé teszik) közvetíteni fogjuk a megszokott csatornán, szerdán, 11-13 óra között.

5. Az inspirátor

Időtartam: 2010. március 1. - 2010. március 7.

Fókusz:
a tanár szerepe a konnektivista szemléletű képzésben

Témafelvezető: http://www.ustream.tv/recorded/5110496

Kérdések

Kiemelt irodalom

Kapcsolódó irodalom:

Feladatok

 1. Írj blogbejegyzést a kurzus résztvevői által írt blogokon található öt legjobb bejegyzésről.
 2. Írj egy blogbejegyzést egy személyes élményedről, melyben inspiráló volt számodra a tanári jelenlét.

Szerdai szeminárium: Zubornyák Tibor a tanulóközpontúságról mesél nekünk.

Offline találkozó: kedden, hat órakor

6. A konnektivizmus jövője

Időtartam: 2010. március 8. - 2010. március 15.
Fókusz: a konnektivizmus jövője
Témafelvezetőhttp://www.ustream.tv/recorded/5283157

Kérdések

Kiemelt irodalom

Kapcsolódó irodalom:

Feladatok

 1. Az elmaradt feladatok pótlása. Ha van olyan feladat, amit még nem végeztél el, és szívesen pótolnád, ne tétovázz: láss hozzá.
 2. Konnektivizmus e-book véglegesítése. Válogasd ki a legjobb írásaidat, és vágd bele a közösen szerkesztett e-bookba. Jelöld a forrást az Insert/Footnote menüpont segítségével!
 3. Írd meg egy összegző blogbejegyzésben a kurzussal kapcsolatos tapasztalataidat. Reflektálj mind a hat kalappal a fejeden a htk01-re!
 4. Ha tetszett a kurzus, arra kérünk, hogy írj egy pár mondatos ajánlást az osztalyterem.hu -ról.

Szerdai szeminárium: Beszélgetés Veletek. Arra kérünk, hogy hívjatok skypeon, meséljetek a tapasztalataitokról, arról, hogy miként látjátok a konnektivizmus helyét és szerepét.